Frågor & svar

Hur säkra är kondomer?

Om en kondom används enligt anvisningarna så är det en oerhört säker metod för att förhindra oönskad graviditet samt skydda sig från könssjukdomar. I de flesta fall när en kondom går sönder beror det på att den har använts på ett felaktigt sätt.

Varför är sex viktigt?

När vi har sex börjar kroppen producera en rad hormoner som får oss att må bra. Det finns alltså en rent kemisk förklaring till varför sex är något positivt. Men sex hjälper också till att skapa en vi-känsla i en relation, vilket får paret att våga öppna upp sig för varandra. Att ha sex kan alltså hjälpa till att få en relation att vara länge.

Kan man använda en kondom för oralsex?

Enligt europeisk standard så är en kondom enbart avsedd för vaginalt samlag eftersom oralsex kan resultera i att kondomen spricker vid kontakt med tänder, piercingar, tandställning etc.

Vad kan man göra om man inte tillräckligt våt?

Tillfälligt kan du rädda situationen genom att använda glidmedel, men på lång sikt kan det vara värt att hitta en annan lösning. Du kan till exempel få hjälp genom att äta fiskleverolja vilket kan hjälpa till att få dina slemhinnor mer fuktiga. Om du äter p-piller eller annat som kan påverka dina hormoner bör du kontakta din läkare för att se vad du kan göra åt problemet.

Hur länge kan jag förvara en kondom?

Utgångsdatumet för en kondom är alltid skrivet på paketets baksida samt på varje enskild kondoms folieomslag. Normalt håller en kondom fyra år efter det att den förpackats.

Ökas skyddet om två kondomer används samtidigt?

Det är absolut inte nödvändigt att använda två kondomer samtidigt då det till och med kan ha en negativ inverka på skyddet. En anledning till detta är att det kan leda till oväntade rörelser på grund av att de två kondomerna glider mot varandra.